Spelregels

Bij klaverjassen zijn er maar 32 kaarten aanwezig. Er wordt gespeeld met 4 verschillende soorten; Harten, Klaveren, Schoppen en Ruiten. De laagste kaart van ieder soort is de 7. De kaarten met de nummers 2, 3, 4, 5 en 6 worden uit het pakje gehaald. Je hebt bij klaverjassen op internet normale kaarten en niet te vergeten “troef kaarten”. Deze worden bij Rotterdams klaverjassen willekeurig gekozen en bij Amsterdams is het altijd de speler links die mag beslissen. Troef kaarten kennen ook een andere puntenregeling dan de normale kaarten. Zie hieronder de puntenregeling:

Niet-Troef Punten Troef Punten
Aas 11 Punten Boer (Jas) 20 Punten
10 10 Punten 9 (Nel) 14 Punten
Heer 4 Punten Aas 11 Punten
Vrouw 3 Punten 10 10 Punten
Boer 2 Punten Heer 4 Punten
9/8/7 0 Punten Vrouw 3 Punten
8 – 7 0 Punten

Spelverloop Klaverjassen en Regels

Bij Klaverjassen dienen er 4 spelers aanwezig te zijn. Iedere speler zal 8 kaarten ontvangen. De troef wordt bepaald door de speler die links van de deler zit. Bij Rotterdams Klaverjassen wordt er een troef voorgesteld en bij Amsterdams Klaverjassen mag de speler beslissen welk soort troef wordt. Bij beide soorten klaverjas mag de speler passen en de mogelijkheid om te kiezen door te geven aan de volgende speler. Zou iedereen passen dan is de speler links van de deler verplicht te kiezen.

Is de troef bepaald? Dan kan de speler die troef heeft gemaakt er als eerste uitkomen en proberen zoveel mogelijk punten te halen in 8 slagen. Bij ieder slag moet iedere speler dezelfde kleur bedienen waarmee op tafel is gekomen. Zou je dit niet kunnen ben je verplicht troef bij te gooien en als dit ook niet lukt mag je kiezen uit de kaarten die je nog in de hand hebt.

Puntentelling Klaverjassen

Aan het eind van iedere rond worden de punten voor elk team bepaald. Het beginnende team dient minimaal de helft van de punten hebben behaald (punten + roem). Zou je dit als beginnend team niet voor elkaar krijgen krijgen beide teams de behaalde punten. Zou ook dit niet gebeuren dan is het beginnende team “NAT“. Ben je als beginnend team nat gegaan zal het andere team alle punten plus roem ontvangen. Het enige team dat nat kan gaan is het team dat de troef heeft bepaald.

Er zijn in totaal 162 punten te verdelen, hiervan kunnen er 62 binnengehaald worden door troef, 3x 30 punten voor de niet troef kaarten en het laatste slag levert 10 extra punten op. Eventueel roem wordt hier later bij gerekend. Indien 1 van de teams alle slagen binnenhaald, ontvangt het team 100 extra punten. Dit wordt ook wel “Pit” genoemd.

Roem bij Klaverjassen
Er kunnen dus extra punten worden behaald door roem. Roem haal je door combinaties te vormen volgens de originele waardes van kaarten. (7+8+9) of bijvoorbeeld (9+10+B+V).

Roem puntenverdeling

Wat moet je hebben? Hoeveel Roem?
Straatje 3 van een kleur 20 Roem
Straatje 4 van een kleur 50 Roem
4 gelijke kaarten 100 Roem
4 Boeren 200 Roem
H en V van de Troef (Stuk) 20 Roem (+ Boer is 40 roem)

Geef een reactie